Nyírtelekről Dél-Afrikába - 2019

Nyírtelekről Dél-Afrikába - 2019

Február elején került megrendezésre Dél-Afrikában a2019-évi Horgász Világ Játékok. Ezen a megmérettetésen példátlan magyar siker született.

A női és a feeder válogatott világbajnoki aranyérmet, a pergető csapat ezüstérmet szerzett. A női csapat egyik segítője Olesnyovics Tamás volt. Ennek apropóján beszélgettünk, hiszen néhány éve a Nyírteleki Horgász Egyesület versenycsapatának volt oszlopos tagja.

Mi a” civil” foglalkozásod?
A rendőrségen dolgozom, ezáltal kerültem Nyírtelekről Budaőrsre 2001-ben

Van-e családod?
Házas ember vagyok és van egy gyönyörű kislányom.

Milyen időközönként jössz haza?
Az utóbbi években szűk szabadidőm miatt átlagosan negyedévente megyek Nyírtelekre családlátogatás céljából.

Mióta horgászol?
A kezdetekre pontosan nem emlékszem, szerintem 7éves lehettem, de az első horgászversenyemre igen, az 1992-ben volt és akkor már a Nyírteleki Horgászegyesület színeiben. Azóta nincs megállás. Az első botot a Havacs család adta a kezembe, akik a szomszédjaim voltak.

Kitől tanultál horgászni?
A horgászat alapjait, mint minden gyerek akkoriban, az egyesületben Ladányi Istvántól tanultam. Ez úton is köszönet érte.

Kedvenc horgászmódszered?
„Margin” rakósbotos horgászat

Kedvenc halad?
Dévérkeszeg

Milyen eredményeid vannak a versenysportban?
Versenyzőként főleg a Sz.-Sz.-B. megyei versenyeken értem el eredményeket legtöbbször ifjúsági horgászként egyéniben és csapatban egyaránt.

Hogyan kerültél a VB csapatba?
Az egyik versenyző, dr. Kulcsár Aranka segítőjeként dolgozom már egy ideje a ranglista versenyeken. Tavaly a Női Ob. egyéni bajnokságában az első 5-ben végzett. Így idén (nem először) behívták a válogatottba. Ő pedig, mint bevált segítőt vitt magával Dél-Afrikába is.

Mi volt a státuszod a VB-n? (csak egy emberrel foglalkoztál vagy az egész csapattal?)
Mivel ez egy csapatverseny, így egységesen dolgozik a 13 fős „stáb.” Minden versenyzőnek van egy segítője, aki végig a versenyző mögött van tréningnapokon és versenyen egyaránt. A tréningnapok után a csapat megosztja egymás közt a tapasztalatait, majd abból körvonalazódik egy taktika a verseny napjára. A segítőnek ugyanúgy kell tudnia horgászni, ismerni a technikákat, mint a versenyzőnek. A segítő igyekszik tehermentesíteni a versenyzőt, hogy az csak a horgászatra tudjon koncentrálni, hisz egy kétnapos verseny és ötnapos tréning alatt mind fizikálisan mind mentálisan el lehet fáradni. Ilyenkor a segítő a jobb kéz az etetőanyagok bekeverésében, a kész etetők és csalik limit ellenőrzésre előkészítésében. A felszerelést a versenypálya szélére össze kell rakni, a versenypályára ugyanis csak a versenyző és a kapitány léphet be. A másik nagyon fontos dolga a háttérből a verseny ideje alatt a többi versenyző figyelése és azokhoz képest körülbelüli helyezés megállapítása óránként. A kapitány ezeket összegezi és megbecsüli a csapat adott helyét a verseny alatt. A megbecsült statisztika alapján dönti el, hogy változtassunk-e taktikát vagy sem. Ezeket az információkat a segítők juttatják el a versenyzőkhöz. Dél-Afrikában egy ilyen taktikai húzásnak köszönjük a Világbajnoki aranyat, hisz a második napon az utolsó órában mind az öt versenyző nagy halra kezdett horgászni, ami meghozta az eredményt is.

oles2

Itthonról vittétek vagy ott vettétek a csalit és az etető anyagot?
Vittünk itthonról is etetőanyagot, de nem működött, így azt helyben szereztük be.

Néhány éve már volt VB Dél-Afrikában. Ez segített-e?
Nem, hisz az nem ezen a vízen volt.

Sokan szurkoltak nektek a VB alatt. Ez mennyire jutott el hozzátok?
A közösségi oldalaknak és az internetnek köszönhetően rengeteg szurkolói drukk eljutott hozzánk, ezért napi szinten érezhettük mögöttünk a támogatásukat, amiért utólagosan is nagyon hálásak vagyunk.

Volt-e olyan élményed, amit szívesen megosztanál velünk?
Rengeteg jó dolog történt a 11 nap alatt, de az mikor a dobogó legtetején állva egy világbajnokságon a magyar himnuszt énekeljük, az szenzációs érzés!

Mik a közelebbi, ill. távolabbi terveid?
Folytatom munkásságom segítőként Aranka mögött, hisz egy remek csapattá kovácsolódtunk, így jól megy a közös munka. A cél idén a Női OB-n való sikeres szereplése. Az első ötben szeretnénk, ha végezne, hogy megmaradjon a válogatott-i státusz, aztán jövőre irány Hollandia! Gondolkodom én is az egyéni ranglista versenyeken. Idén nem, de jövőre már talán benevezek.
Gratulálunk, és sok sikert kívánunk Neked, Arankának és az egész magyar csapatnak!

Komári Géza

Kapcsolat

nyhe logo hir

Magyarország
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
4461 Nyírtelek, Tokaji út 50.
Telefonszám: +36 42 210 188
Mobiltelefon: +36 20 4660 824
Weboldal: http://www.nyirtelekihe.hu

Cookie-k kezelése

Szép fogások versenyeinken